May 7, 2020

Tips om infravärme

By Sonia

Smarta tips och saker att tänka på vid val av infravärmare

 Med en infravärmare på uteplatsen går det att sitta ute utan att frysa trots kyligt väder. Tack vare snabb och effektiv infravärme kan uteplatsen utnyttjas under en längre period. Redan under de första vårdagarna går det att starta utesittarsäsongen och att bekvämt använda uteplatsen långt in på hösten. Det finns ett stort antal olika modeller av infravärmare och det är bra att känna till några olika aspekter för att välja rätt infravärmare till sin uteplats.

 

Typ av infraröd strålning skiljer mellan äldre och nya modeller

En aspekt som skiljer olika infravärmare åt är om den infraröda värmestrålningen är långvågig eller kortvågig. Bland de två är den kortvågiga versionen ett bättre alternativ, eftersom den är mer effektiv. Elförbrukning är lägre för den här typen av infravärmare och uppvärmningskostnaden kommer således inte vara lika hög för en långvågig version. Nuförtiden finns främst den kortvågiga versionen på marknaden, men det finns äldre versioner som fortfarande använder sig av långvågig infraröd strålning. Det är därför bra att känna till denna betydande skillnad mellan nya och äldre modeller.

 

Storleken på uteplatsen påverkar infravärmarens wattantal

Hur stor effekt en infravärmare måste ha beror främst på hur stor uteplatsen är. Ju större kvadratmeter desto högre watt krävs för att kunna värma upp uteplatsen. Infravärmaren måste vara tillräckligt kraftfull för att temperaturen i uterummet ska vara behaglig. En anledning till att wattantalet är viktigt beror på att infravärmen inte värmer upp den omgivande luften utan endast de ytor de infraröda strålarna når. Ibland kan det vara en bra idé att installera flera infravärmare för att få en jämn värmespridning.  Till ett uterum på cirka fyra kvadratmeter kan man till exempel sätta upp en infravärmare på 2000 watt. Ett annat alternativ är att installera två infravärmare på 1000 watt vardera på varsin sida om sittgruppen.

 

Välj mellan fasta och flyttbara typer av infravärmare

Det finns huvudsakligen två typer av infravärmare: fasta och flyttbara. Den fasta infravärmaren monteras i taket eller på väggen för bästa värmespridning. Den flyttbara infravärmaren är mycket smidig och lätt att flytta mellan olika rum. I och med att dess placering går att variera efter behov kan samma enhet användas både i hemmet och tas med till sommarstugan eller förtältet. Oavsett typ av infravärmare måste den skyddas från väder, främst nederbörd. Fastmonterade infravärmare måste därför placeras under tak och flyttbara infravärmare måste förvaras inomhus under natten.

 

Modeller med stickpropp är enklare att installera

Installation av infravärmare är mycket enkel och kan göras själv så länge den har en stickpropp. Modeller som levereras utan stickpropp kräver däremot installation av elektriker. Vid installation är det en god idé att koppla infravärmaren till en timer. På så sätt slås den automatiskt av efter en viss tid. Eftersom det är lätt att glömma infravärmaren på kan en timer rädda en från onödiga elkostnader.

 

Väl uttänka köp ger alltid bäst resultat

Med tanke på den uppsjö av olika infravärmare som finns på marknaden är det klokt att först fundera på de ovan nämnda tips innan inköp. Genom att väga samman dessa med ens specifika behov blir det enklare att hitta den perfekta infravärmaren till uterummet.